Det är skillnad på kostnad och kostnad

Det här blir bara en kort notis, men jag är tvungen att skriva om det här nu när jag läser Magnus Betnérs underbara genomgång av Sverigedemokraterna. Jag har många gånger hört och läst uttalanden från Sverigedemokrater och andra kulturberikare att invandringen kostar ofantliga summor pengar varje år och att den därför behöver begränsas kraftigt. Det finns lite siffror som säkert snurrar omkring på internet, men efter några minuters googlande hittade jag den här artikeln av ekonomiprofessorn Jan Ekberg som faktiskt har forskat i ämnet. Invandringen kostade den infödda befolkningen 30 miljarder kronor år 2007. Anledningen till att invandringen utgör en kostnad är den dåliga integrationen på arbetsmarknaden. Under 1950-, 1960 och 1970-talen var integrationen bättre och därför gjorde vi en vinst på invandringen. Kostnaden kan mycket väl ha stigit sedan dess, men knappast med några astronomiska summor, så vi antar att den ligger i spannet 30-60 miljarder. I en kommentar från Peter, som säger att han stödjer SD, anser han att den kostnaden är för hög.

Min slutsats är då att Peter och alla människor som håller med honom, framför allt Sverigedemokrater, självfallet även är nykterister, då alkoholkonsumtionen kostar samhället i runda slängar 50 miljarder kronor per år. Det finns beräkningar som säger allt från 20 miljarder till 150 miljarder per år, men oavsett vilken siffra man använder så är det en mycket stor kostnad. Så, när blir du nykterist, Jimmie?

Vem fan är Anton Abele?

Jag vet inte hur många som har missat det, men vi kommer snart med stor sannolikhet få vår yngsta riksdagsledamot någonsin, nämligen 18-åriga Anton Abele. Abele är nog mest känd för att han startade ett internetupprop och en demonstration mot gatuvåld efter att hans kompis blivit ihjälslagen i Stockholm 2007. På något sätt lyckades han ta sig in på plats 15 på Moderaterna i Stockholms kommuns lista till riksdagsvalet. Tack vare att lite folk blivit statsråd eller hoppat av riksdagen av andra skäl har "samhällsdebatören" nu antagligen fått en riksdagsplats som ersättare och en månadslön på 55.000 kr. Inte illa för en 18-åring. Jag hade tänkt att skriva lite om Abele och hans politiska åsikter framöver, men jag ger redan nu ett litet teasercitat:

"För att något ska kunna förbättras måste man veta vad det dåliga är"

Tungt.

Åbro har Ågren

En tanke slog mig när jag läste om Dulee Johnsons senaste klavertramp och AIK:s huvudsponsor Åbros efterföljande ultimatum till klubben. Jag ska inte ens ge mig in på diskussionen om alkoholproducenters roll i Sveriges största ungdomsidrott (sockiplastgolvboll får stå åt sidan nu), utan tyckte mest att hela situationen dryper av en viss ironi. Dulee Johnson har åkt dit för våldtäkt. Han är på sannolika skäl misstänkt och självklart oskyldig tills motsatsen bevisats. Hans agerande anser dock Åbro, den stora alkoholproducenten, på något sätt gå emot deras grundläggande värderingar. Åbro producerar en vara som är den utlösande faktorn till otaliga våldsbrott i Sverige, däribland misshandel, mord och självfallet även våldtäkt. Skulle det inte vara ironiskt om Dulee begått brottet under inflytande av någon av Åbros stärkande drycker?

Åbro, vänligen sänd eventuella klagomål på denna text till [email protected].

Kompispass

Jag lånar rubriken från Jointen. Detta inlägg kommer handla om vår käre ordförande och hans närmast patologiska oförmåga att hålla igen limpsaxen. Hr. Ordförande har vid ett antal tillfällen offentligt sågat både enskilda Siriusspelare samt tränarparet. Det har ofta pratats om att föreningen behöver få in spelare och tränare med högre kvalitet. Ofta så har dessa kommentarer inte bara fällts offentligt, utan även i närvaro av tränare Brännström. Ordförande Svensson verkar se Brännan och Antonio som en nödlösning, trots att Brännan utsetts till tränare för Division 1 Norras lag i mötet med Division 1 Södras bästa spelare i "morgondagens stjärnor" (eller vad det nu hette). Brännan har med knappa resurser och bevisligen bristande stöd från ledningen förvandlat Superettans sunkigaste försvar till Division 1s absolut bästa. Att då offentligt bli sågad av käre herr Ordförande kan knappast kännas som en kompispass. Jag kan hålla med om att klubben behöver skötas på ett mer professionellt sätt, men för tillfället så är det endast ordförande Svensson som beter sig oprofessionellt.

Jag har ett par frågor till Herr Ordförande Svensson:

1. Om Brännan och Antonio är så dåliga tränare, vad säger det om Dig och styrelsen som helhet som rekryterade dem?

2. Anser Du personligen att det är professionellt att kritisera spelare och tränare offentligt?

3. Vilket ansvar har Du personligen och styrelsen i allmänhet för de totalt misslyckade värvningarna av Pär Millqvist och Jens T Andersson?

4. Vad tar Du personligen och styrelsen i allmänhet för ansvar för att Sirius åkte ur Superettan? Om det till stor del berodde på misslyckade tränarrekryteringar, vilket det verkar göra eftersom Millqvist fick sparken och Andersson slutade efter bristande resultat, borde då inte styrelsen ha det yttersta ansvaret för Sirius misslyckande i Superettan?

5. Exakt vilken roll har Bosse Andersson i klubben och varför ansågs det nödvändigt att plocka in honom?

Jag tycker dessa frågor är befogade, men jag tror knappast jag kommer få svar på dem.

And now for something completely similar

Jag såg att det var över ett år sedan jag senast uppdaterade den här bloggen. Det är inte så att jag inte haft saker att prata om, det har funnits massvis, utan det har väl mer varit allmän slöhet. Förhoppningsvis kan jag ändra på det nu, kanske. Insha'Allah...

Det absolut viktigaste just nu är Sirius FKs väg till kval till Superettan. Det är två matcher kvar och man behöver antagligen ta ett par poäng till för att säkra andraplatsen och därmed kval mot Jönköpings Södra. Jag har läst och hört en del gnällklagomål den senaste tiden om att Sirius spelar med en anfallare och borde spela med två. Jag förstår inte riktigt resonemanget. Det är visserligen så att Sirius i försvarsspelet och vid spelvändningar (självfallet) endast har en spelare på topp, men i anfallsspelet fyller fyra-fem till spelare på framåt. Den som tror att ett fotbollslag har en 4-2-3-1-uppställning i anfall har mycket att lära sig. Resonemanget blir ännu fjantigarekonstigare när man räknar in överlappningar av ytterbackar, inbrytande yttrar och offensiva mittfältare. Läs en bok.

RSS 2.0